Jornada Museus LGTBI+
Activitat organitzada pel Centre LGTBI de Barcelona, el grup de reflexió Activitats i Públics i l’Associació de Museòlegs de Catalunya.
En aquesta jornada aprofundirem en els principals conceptes de la diversitat sexual i de gènere, reflexionarem sobre les dinàmiques de creació de cultura LGTBIQ+ i coneixerem l’exemple d’alguns museus que han portat a terme iniciatives que tenen per finalitat l’eliminació de barreres i la incorporació dels relats de la DSG als museus.
Programa:
11 h Presentació,
a càrrec d’Andreu Agustí, Director del Centre LGTBI de Barcelona, Lina Ubero, grup de reflexió Activitats i Públics, i Joan Vicens Tarré, President de l’Associació de Museòlegs de Catalunya.
11.30 h Taula Rodona: Permeabilitat, dissidències i marges. Límits i possibilitats dels museus i la cultura més enllà de les institucions culturals.
Dins d’aquesta proposta considerem important parlar d'allò queer des d’una perspectiva decolonial, per generar un espai de reflexió i de debat al voltant de les diversitats afectives, sexuals i de gènere creuades amb l’imperialisme, el colonialisme i l’eurocentrisme, que han sigut històricament reproductores del sistema sexe-gènere binari i de l’esborrany d’altres identitats no hegemòniques. A partir d'aquí, reflexionarem des d’un espai que posa en qüestió la posició cisheteronormada tant de les produccions a què tenim accés com a públic com a la forma en què són distribuïdes les tasques dins de les institucions culturals. Una manera de subvertir la pròpia operació discursiva i curatorial dels museus –fent justament del museu el “tema” de discusió–, per posar al centre la cultura més enllà de les seves institucions.
Amb: Henrique Lukas (Brasil), investigador i participant del Laboratorio La Raza Cósmica, Margherita Fabbri (Itàlia), investigadora, militant i escriptora transfeminista i Luna Acosta (Colòmbia), artista visual, investigadori, traductori i docent. Júlia Lull Sanz, historiadora i teòrica de l’art i Yeison García López, activista antiracista i poeta afrocolombià.
16 h. Xerrada: El caso de La mirada del otro en el Museo Nacional del Prado.
Carlos G. Navarro, Museo del Prado.
- 45 h Taula rodona: Identitat, diversitat i desig. Queeritzar els museus?
Un debat per reflexionar sobre els reptes i les controvèrsies que genera la incorporació dels relats en clau de diversitat sexual i de gènere en els museus.
Amb blanca arias, artista-investigadora, Carlos G. Navarro, Museo del Prado i Daniel López del Rincón, Professor d'Història de l'Art de la Universitat de Barcelona. Modera: Txema Romero, Director del Museu d’Art de Cerdanyola