ÀREA DE SOCI

PUBLICACIONS

  MANUALS DE MUSEOLOGIA

  Els Manuals de Museologia són una proposta editorial de l’Associació de Museòlegs de Catalunya que neix amb la voluntat d’oferir als professionals dels museus un repertori de mètodes, criteris i respostes concretes per a facilitar la pràctica de la professió.

  Manual de Museologia-1

  La Il·luminació als Museus

  Joaquim Adell Calduch, Cristina Camps Colomer, Fernando Muñoz Gómez, Raquel Puente García, i Miguel Angel Rodriguez Lorite.

  La Il·luminació als Museus és el primer d’aquests manuals i recull bona part de les ponències presentades a les I Jornades Tècniques sobre museus," La il·luminació als museus", organitzades per la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran i el Museu de Lleida. Diocesà i comarcal (Museu de Lleida, 3 i 4 de novembre de 2010). El manual, que inclou traducció al castellà, s’ha pensat com a manual pràctic que permet a través de diversos articles, conèixer i aprofundir en conceptes tècnics i bàsics sobre la llum i les seves particularitats físiques, font de il·luminació i tipologies de lluminàries actuals. Alhora, aporta elements de reflexió sobre l’evolució dels sistemes d’il·luminació en els museus al llarg de les ultimes dècades, i defineix bases metodològiques i criteris generals per facilitar el correcte disseny d’un projecte d’il·luminació i l’elecció del sistema d’il·luminació més adient segons els diferents espais expositius, sense perdre de vista el necessari equilibri entre la preservació i la presentació, entre la conservació i l’exposició. Coordinació científica: Miguel Àngel Rodriguez Lorite i Alberto Velasco Edició: Associació de Museòlegs de Catalunya Publicació editada a rel de les I Jornades Tècniques sobre Museus La Il·luminació als museus, organitzades pel SAM dels Museus de Lleida: diocesà i comarcal i la Xarxa de Museus les Terres de Lleida i Aran (Museu de Lleida, 3 i 4 de novembre de 2010). Primera edició: juny de 2012. Amb el suport de: Direcció General del Patrimoni Cultural Amb la col·laboració de: Museu de Lleida: Diocesà i Comarcal i Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran Preu: Socis: 10 euros / No socis: 15 euros.
  Accessible en línia per a la consulta i descàrrega a través d'aquest enllaç.



  Manual de Museologia-2

  Moviment d'obres d'art: préstecs, manipulació, conservació i exhibició

  Lluís Alabern Vázquez, Joan Ramon Aromí i Folch, Ruth Bagan, Diego Alberto Córdoba Ríos, Ignasi Millet Bonaventura, Ariadna Robert i Casasayas, Voravit Roonthiva, Pilar Sedano Espín, i Borja Zabala.

  Moviment d'obres d'art: préstecs, manipulació, conservació i exhibició és el segon volum de la col·lecció Manuals de Museologia, que edita l'Associació de Museòlegs de Catalunya amb el suport de la Generalitat de Catalunya. Aquest manual aborda les qüestions relacionades amb la manipulació, el moviment i l'exhibició d'objectes en exposicions temporals, una activitat generalitzada als museus i exigent en tots els processos que incorpora.
  Aquesta obra pretén ser no només un instrument de treball útil per a tots els que treballes als museus i han d'afrontar projectes que incorporen el repte de la manipulacio i l'exposició d'objectes, sinó també una aportació al procés de visibilitat i de reconeixement del perfil d'art handler, una activitat que necessita coneiments amplis i diversos i capacitats tècniques i relacionals que converteixen aquells que la desenvolupen en professionals clau en el dia a dia dels museus.
  La publicació recull les aportacions dels especialistes que van impartir el II Curs sobre Conservació Moviments d'obres d'art: préstecs, trasllats, conservació i exhibició, organitzat l'any 2011 pel Museu de Montserrat amb la col·laboració de diverses empreses privades (Stem, S.L., Intro i Cultural Sense, S.L.) i amb el suport de la Fundació Abadia de Montserrat 2025.
  Coordinació científica: Ignasi Millet Bonaventura i Diego Alberto Córdoba Ríos. Coordinació editorial: Elisenda Casanova Querol i Neus Ribas San Emeterio. Edició: Associació de Museòlegs de Catalunya. Primera edició: gener de 2017. Amb el suport de: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Preu: Socis: 10 euros / No socis: 15 euros.
  Accessible en línia per a la consulta i descàrrega a través d'aquest enllaç.



  Manual de Museologia-3

  Museus i propietat intel·lectual

  Àlex Hinojo Sánchez, Isabella Kleinjung, Josep Matas Balaguer, i Ariadna Matas Casadevall.

  Museus i propietat inl·lectual és el tercer volum de la col·lecció Manuals de Museologia, que edita l'Associació de Museòlegs de Catalunya amb el suport de la Generalitat de Catalunya. La preservació dels drets d'autors i de creadors i el compliment de la missió dels museus i dels equipaments patrimonials, com a centres que aspiren a la màxima difusió dels seus continguts i col·leccions, constitueixen les dues cares d'una moneda que esdevé per als professionals de la museologia i la gestió cultural una situació on la conciliació és complexa. 
  La necessitat de dotar els museòlegs de mitjans per gestionar aquestes situacions va impulsar el curs Gestió dels drets d'explotació dels fons museístics, organitzat el 2014 per l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.
  Aquest manual recull i amplia els continguts de les classes impartides pels autors en aquella ocasió, i constitueix una guia sistematitzada per moure's amb seguretat en el terreny complicat de la gestió dels drets de la propietat intel·lectual de les col·leccions dels nostres museus i dels productes que generen (publicacions, reproduccions o organització de la informació en forma de bases de dades).
  Coordinació científica: Guillem Mundet Genís i Txema Romero Martínez. Coordinació editorial: Elisenda Casanova i Querol. Edició: Associació de Museòlegs de Catalunya. Primera edició: novembre de 2017. Amb el suport de: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Preu: Socis: 10 euros / No socis: 15 euros.
  Pròximament accessible en línia per a la consulta i descàrrega.



SI ESTEU INTERESSATS EN QUALSEVOL DELS MANUALS EDITATS, SI US PLAU POSEU-VOS EN CONTACTE AMB LA SECRETARIA DE L’ASSOCIACIÓ PER CORREU ELECTRÒNIC: AMC@AMC.CAT O TRUCANT AL: 93 467 30 44.

  ZONA PÚBLICA

  Zona Pública és un butlletí electrònic publicat per l’AMC entre 2005 i 2007 amb l’objectiu de generar una plataforma per al foment de la recerca entorn els públics i la difusió dels treballs que s’estaven duent a terme en aquells moments, entre els membres de l’Associació.

  DIPÒSIT LEGALB-28114-2006

  Zona Pública Núm. 1 - juliol 2005

  Zona Pública és un butlletí on line, de caràcter trimestral, que té com a objectiu la difusió de reflexions i de recerques sobre tot allò vinculat als públics que s’està portant a terme en diferents institucions.

  Editorial:

  Aquest butlletí, que surt a la llum el mes de juliol de 2005, ha d’ajudar a la revista Mnemòsine a anar omplint el buit de publicacions periòdiques especialitzades en museologia al que C. Marfà i J.Sobrequés es referien en l’editorial del primer número, per bé que Zona Pública està més especialitzat en tot allò que fa referència als visitants dels museu i institucions culturals.

  Conèixer els nostres públics és, sens dubte, una obligació de tots els museus de titularitat pública, ja que aquests són els destinataris finals de les nostres ofertes culturals. Una tasca en la qual s’hi comencen a destinar esforços, els resultats dels quals es difonen menys del que seria convenient.

  La manca de temps i d’espais apropiats va en detriment de l’intercanvi d’experiències i de teories entre professionals. És per això que pensem que aquesta publicació és necessària, i esperem que a més de ser un vehicle de difusió sigui, també una plataforma per generar dinàmiques de reflexió i recerca entre els tècnics de difusió.

  Esperem que ZONA PÚBLICA sigui del vostre interès i us invitem a col.laborar-hi amb les vostres aportacions.

  Gemma Carbó i Mireia Mayolas, Juliol 2005

  ARTICLES:

  Museus: temple de les musses o centre de la ciutadania? pdf

  Gemma Carbó i Mireia Mayolas

  L’objectiu dels museus ha anat evolucionant al llarg del temps. Així doncs, d’unes institucions-magatzem dissenyades quasi exclusivament per “guardar" i “conservar" objectes per al gaudi de quatre erudits, hem anat caminant cap a uns espais més democràtics.


  Tecnofilia versus tecnofòbia : Una discussió superada? pdf

  Cèsar Carreras

  La tecnologia de la informació i la comunicació (TIC) s’ha convertit en els darrers anys en un focus de desig per uns i de decepcions per d’altres. Aquesta tecnologia prometia aconseguir tots aquells somnis inabastables que farien de la nostra vida un món ideal. Però els resultats no han estat, fins ara, allò que se’ns havia promès.


  Educador/a = superman/woman ?

  Eva Duran

  Aquest treball és fruit per una banda de l’experiència com a educadora en serveis de patrimoni cultural i també com a co-responsable de l’empresa educ’art, empresa de serveis educatius i culturals, S.L. i per altra banda de les classes i xerrades del postgrau d’educadors en serveis de patrimoni cultural i natural.


  Desenvolupament de públics : revisió bibliogràfica pdf

  Margarida Loran

  En la bibliografia museològica recent, diversos autors reconeixen que s’està produint una important transformació en els valors i en la pràctica museística. Es posa l’èmfasi en el paper educatiu dels museus com a institucions de servei públic i, per tant, la relació dels museus amb els seus públics esdevé una preocupació central.


  El museo : entre el ostracismo y la banalización del activismo social pdf

  Cristina Pou

  Cuando empecé a preocuparme por lo que sucedía cuando un visitante de museos se situaba ante un objeto museografiado, descubrí en primer lugar lo que no ocurría. Es decir, lo primero que afloró en mis investigaciones fueron las barreras más o menos visibles entre la cultura con cabida en el museo y la cultura de su contexto social, entre el público y la institución, entre el espectador y la obra.


  Calaix de Sastre

  En aquesta secció us anirem fent recomanacions de pàgines web i d’articles electrònics que creiem que us poden ser útils. Evidentment, estem oberts a qualsevol aportació, recomanació o comentari que vulgueu fer-nos arribar.



  Zona Pública Núm. 2 - gener 2006

  ARTICLES:

  Exposicions temporals, per què? pdf

  Gemma Carbó, Mireia Mayolas i Joan Vicens

  Aquest article és un resum de tot allò que es va exposar al curs Exposicions Temporals de la sisena Escola d’Estiu de Museologia que cada juliol organitzen l’Associació de Museòlegs de Catalunya i la Universitat de Girona.


  Les possibilitats educatives dels museus de ciència i tècnica pdf

  Magdalena Fernández

  Aquest article és el resum de la ponència que Magdalena Fernández va fer en el Seminari Permanent de Museus i Educació que es va fer l’any 2.000 al Museu Marítim de Barcelona.


  El Consell de Coordinació Pedagògica de Barcelona: una plataforma de cooperació entre l’escola i les entitats ciutadanes pdf

  Antònia Hernández i Esteve Barandica

  En aquest article es pretén presentar l’experiència del Consell de Coordinació Pedagògica de Barcelona, un model de treball en xarxa entre les institucions i entitats ciutadanes i l’escola.


  hastadieciocho.mncars jóvenes en el museu pdf

  Pablo Martínez

  En julio de 2004 el Departamento de Educación del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía pone en marcha a modo de experiencia piloto una actividad de ocio para el público joven con edades comprendidas entre 14 y 18 años.


  Educadors i altres espècies pdf

  Cèlia Pasadas i Fina Navarrete

  El present article parteix de l’experiència de les dues autores com a educadores en patrimoni cultural.


  L’ús de joc com a eina educativa als museus pdf

  Oriol Ripoll

  El joc forma part del patrimoni de la humanitat com a forma de comunicar-se i de relacionar-se i per això ha estat usat com a eina didàctica.



  Zona Pública Núm. 3 - abril 2006

  ARTICLES:

  Els públics: algunes reflexions des de centres de proximitat pdf

  Pruden Panadès i Àngela Segura

  Des de finals dels anys noranta, l’interès pel coneixement dels públics ha anat creixent en tots els camps de la producció cultural; bé sigui per incrementar i fidelitzar clients, per assegurar votants, per captar espónsors, per rendibilitzar pressupostos o per assolir millores qualitatives, es pot dir que la valoració d’aquest coneixement no la qüestiona ningú. Aquest article explica les tasques d’observació de públics realitzats als Centres Culturals de la Caixa a Vic i Granollers.


  Disseny i rendibilitat educativa de les exposicions temporals pdf

  Mònica Borrell i Lluís Campins

  Reflexions sorgides en el marc de les jornades “Museus i Educació" celebrades al Museu Marítim l’any 2001, entorn de la rendibilitat educativa de les exposicions temporals, sense intentar assentar càtedra sobre un tema tan complex i al qual es pot fer una aproximació a partir d’una gran diversitat de punts de vista.


  L’ús del joc com a eina educativa pdf

  Mireia Mayolas Crèixams

  En les “IX jornades de Museus i Educació" celebrades els dies 1 i 2 de desembre de 2005 al Museu Marítim de Barcelona, es va qüestionar l’ús de les formes lúdiques en la difusió del patrimoni: els avantatges i inconvenients que comporta el joc i el teatre com a eina de difusió i aprenentatge, així com els límits -si és que n’hi ha- d’aquests recursos. En aquest article es fa una reflexió sobre tot allò que es va treballar en aquelles jornades.


  Les TIC a les informacions de la memòria, sí o sí pdf

  Muntsa Guasch

  Aquest article realitza una anàlisi i una reflexió sobre l’estat de la qüestió de l’aplicació de les TIC en els museus, en un moment en què el debat sobre si el seu ús és o no pertinent en les nostres institucions s’ha convertit en obsolet, ja que han esdevingut la nostra tecnologia en la societat de la informació. L’article inclou un recull de la bibliografia referida a aquest tema lliurada en el curs “Tecnologies de la informació i comunicació (TIC) i les institucions de la memòria", impartit per Cèsar Carreras a l’UOC.



  Zona Pública Núm. 4 - juliol 2006

  ARTICLES:

  Armando Armero 20 anys després pdf

  Francisco González i Mireia Tresserras

  Armando Armero 20 anys després és un projecte internacional d’homenatge, conscienciació, recuperació de la memòria, revalorització i interpretació de l’entorn. Aquest projecte tracta de la creació i consolidació d’un referent de la Memòria i Conscienciació d’Armero, que quedà arrasada per un devessall de fang provocat per l’erupció del volcà Arenas, a partir de tres eixos principals: la creació d’un Centre d’Interpretació de la Memòria, un itinerari de turisme cultural sobre la ruta del tabac, i la creació del Museu de les Catàstrofes Naturals (Centre Interactiu de Coneixements sobre Desastres Naturals, Vulnerabilitat, Prevenció i Memòria


  Mirada crítica sobre la formació dels educadors de museus pdf

  Magalí Kivatinetz i Eneritz López

  Aquest article aborda, des d’una mirada crítica, la situació professional dels educadors de museus a Espanya. En concret, aprofundeix en com són formats els educadors de sala dels museus d’art modern i contemporani des de les institucions en les quals treballen.


  Fira de Museus i Educació pdf

  Mireia Mayolas Crèixams

  Coincidint amb les X JORNADES DE MUSEUS I EDUCACIÓ, el Museu Marítim de Barcelona ha organitzat una fira de propostes educatives per a escolars realitzades des dels museus, que sota el subtítol “SORTIR DE L’AULA, recursos educatius per a l’ensenyament" ha volgut ser una plataforma de diàleg per a l’intercanvi de parers, d’informacions i d’experiències entre tècnics d’educació de museus i de centres d’ensenyament reglat. L’article en resumeix el funcionament.


  La construcció de públics pdf

  Cristina Pou

  En aquest article l’autora tracta el tema de la construcció de públics i el del paper que els estudis de públics poden prendre en el procés. Els contextos fan referència al procés de construcció de públics articulat sobre tres fases: informació, seducció i fidelització i en ell s’indica com, des de la consultoria que dirigeix, l’Observatori dels Públics, ha utilitzat la investigació per intentar fer el procés més efectiu.



  Zona Pública Núm. 5 - gener 2007

  ARTICLES:

  La difusió als museus de Catalunya. Percepcions des de la pràctica

  pdf

  Muntsa Guasch Solé i Mireia Mayolas Crèixams

  En els darrers anys, la manera d’entendre el patrimoni, el turisme i la comunicació, la gestió cultural o especialment l’educació ha sofert una transformació, fet que ha afectat molt directament la mateixa essència del museu i obliga als museòlegs a fer una reflexió continuada sobre les competències, les potencialitats, les restriccions, els problemes, les vies de desenvolupament dels departaments de difusió.


  Museus i ciutadania cultural

  pdf

  Gemma Carbó Ribugent

  En aquest article s’exposa perquè les polítiques culturals i, en conseqüència, la funció dels museus, han de ser replantejades i tornades a definir, permetent una major participació de la ciutadania.


  Notes sobre un viatge

  pdf

  Carme Baqué Pons i Sònia Blasco Andaluz

  Les dues museòlogues fan una valoració dels sistemes expositius dels museus d’arqueologia a partir de la visita que fan a diferents museus arqueològics en el seu viatge cap a les jornades “Innovacions en museus arqueològics: un panorama sobre recents experiències a Europa" que va organitzar el Museo Arqueológico Provincial de Alicante juntament amb l’European Museum Forum


  Lucius Scolastius

  pdf

  Gemma Miralles Miralles

  L’article fa una anàlisi sobre la importància que determinades polítiques culturals poden exercir en l’educació de la societat contemporània, com per exemple el “Projecte Ciutat Educadora".


  Desenvolupament de les 14 jornades estatals de DEAC. Las Palmas de Gran Canaria

  pdf

  Arancha Ayala, Concepción Jiménez, Daniel Paunero, Inmaculada Pérez, Nélida Guadalupe, Núria Llovell, Raquel Ponce, Paula Montes de Oca, Ruth León

  Aquest article resumeix el que van ser les 14 JORNADES ESTATALS DE DEAC que es varen celebrar del 7 al 19 de novembre al Centro Atlántico de Arte Moderno de Las Palmas de Gran Canaria.



  Zona Pública Núm. 6 - juny 2007

  ARTICLES:

  Ús d’elements audiovisuals i interactius al projecte de noves sales permanents del Museu de Sant Cugat pdf

  Lluís Campins i Marina Miquel

  L’article expressa el protagonisme dels elements audiovisuals en el projecte museogràfic del Museu de Sant Cugat, amb voluntat de dotar al visitant d’unes potents eines d’accés a determinats objectius de coneixement i d’articular el discurs museogràfic amb una diversitat formal i conceptual de recursos que generin un efecte de motivació essencial per al major èxit.


  Àrees d’interpretació. Llocs de trobada pdf

  Joan Muñoz, Pilar García, Montserrat Guasch i Esther Font

  A partir d’una nova interpretació del mNACTEC, es fa una anàlisi sobre aquests elements com a espais que cerquen establir una relació de proximitat amb el visitant. L’article és fruit d’una comunicació presentada al congrés “Comunicar la Ciència. Sin Ciencia no hay Cultura", celebrat a A Coruña el novembre del 2005.


  El treball colaboratiu en museus com a política cultural: entrevista a Helen O’Donoghue pdf

  Javier Rodrigo Montero

  L’article és una entrevista a Helen O’Donoghue, responsable del departament d’educació i comunitat de l’Irish Museum Of Modern Art . O’donoghue ha engegat diferents projectes en els quals la comunitat ha tingut un paper protagonista, fet que ha posicionat la seva institució en qüestions de política cultural de proximitat.


  Un exemple de materials educatius autònoms. Els jocs de pistes de CaixaForum pdf

  Montse Sampietro

  Els jocs de pistes constitueixen un programa educatiu familiar que CaixaForum va començar a aplicar l’any 2003 i que avui és una proposta consolidada, tant en aquest centree com en d’altres, que ofereixen un seguit d’avantatges.



  Zona Pública Núm. 7 - octubre 2007

  ARTICLES:

  Ritme, excel•lència i ximpanzés pdf

  Pruden Panadès

  A partir de la pel•lícula “Rhythm Is It!", Panadès fa una anàlisi de diferents projectes d’art comunitari o­n s’aconsegueix la superació de barreres entre els àmbits educatiu, social, cultural o artístic. Com en els millors episodis de la història de la creació artística o científica, a “Rhythm Is It!" el procés i els resultats són inseparables.


  Una ploma d’aigua. Diàleg intergeneracional al Museu Agbar de les Aigües pdf

  Rosa Eva Campo

  Una ploma d’aigua (un terme que fa referència a la història del subministrament d’aigua, al llarg del segle XX, a Barcelona), és un projecte que té la finalitat de generar un diàleg sobre el patrimoni històric i cultural de la Central d’Aigües de Barcelona amb els veïns, molts d’ells posseïdors d’una gran quantitat de vivències relacionades amb la Central (en tant que antics treballadors o usuaris, en diferents èpoques, de la companyia). Aquest intercanvi d’informacions, basat en les vivències personals, enriqueix tant als assistents com, en gran mesura, al propi Museu, que pot, així, recullir-la.


  Cartografiem-nos. Un projecte per tercer cicle de Primària pdf

  Aina Bauzá, Eva Cifré, Sebastià Mascaró i Irene Amengual

  Cartografiem-nos és un projecte basat en una negociació constant que, partint del paisatge, té com a objectiut elaborar una proposta interdisciplinar, a llarg termini, o­n s’entrecreuin els diferents discursos que es generen al museu i a l’escola, per al que l’encontre entre les diferents cultures (escola i museus com a institució, mestres, alumnat amb tota la seva diversitat, direcció de les dues institucions i les educadores i educador) produeixi un aprenentatge significatiu.


  Sobre el concepte de patrimoni: reflexions d’ahir i d’avui. pdf

  Lada Servitja

  Aquest article és una reflexió sobre el concepte de patrimoni cultural, i com aquest és explotat en pro del turisme, que acaba devorant-lo.


  El Centre de les Arts de l’Hospitalet o l’aposta per una societat artística

  Núria Sempere

  L’octubre de 2005 l’Ajuntament de l’Hospitalet va posar en marxa un nou servei: l’Escola de Música - Centre de les Arts que està generant un seguit d’experiències a cavall de les polítiques educatives, culturals i de benestar que persegueixen la democratització de les pràctiques artístiques, sobretot a aquells sectors de la població que en solen quedar exclosos. Aquest article explica com en est Centre de les Arts ses’tà utilitzant l’art en general i la música en particular per a la cohesió social.



  MNEMÒSINE

  Mnemòsine és una revista especialitzada en museologia i museografia, que va néixer per omplir el buit existent a Catalunya en aquest tipus de publicacions. El primer número és va publicar l’any 2004. Actualment, es publica exclusivament en format electrònic; tanmateix si esteu interessats en adquirir exemplars impresos, poseu-vos en contacte amb la secretaria de l’associació per correu electrònic: amc@amc.cat o trucant al: 93 467 30 44.

  Consell de Redacció de la revista Mnemòsine

  Gabriel Alcalde · Jaume Bernades · Maria-Josep Boronat · Carme Clusellas · Jusèp Boya · Carme Gassó · Jaume Massó · F. Xavier Menéndez · Jordi Montlló · Jesús Navarro · Xavier Roigé · Margarida Sala · Joan Vicens · Francesc Vilà

  Coordinació:

  Maria-Josep Boronat. AMC

  Mnemòsine. NÚM.1 - 2004

  ARTICLES:

  pdf

  EDITORIAL Carles Marfà i Jaume Sobrequés


  OPINIÓ


  Museus i la cultura de la pau Joan Surroca i Sens


  DOSSIER MONOGRÀFIC


  Els museus militars: museïtzar la guerra, impulsar la pau. Presentació Jordi Montlló i Bolart


  Els museus militars a Europa Francesc-Xavier Hernández i Cardona


  Testimonis arqueològics i patrimonials de la guerra civil a Catalunya Jordi Montlló i Bolart


  Els projectes museístics de la batalla de l’Ebre  Edmon Castell i Lluís Falcó


  El pla director dels espais de la batalla de l’Ebre Antoni Laporte i Joaquina Bobes


  El Museu de l’Exili de la Jonquera Enric Pujol


  El Museu Militar de Montjuïc Francisco Segovia Barrientos


  El Museu Imperial de la Guerra al Regne Unit  Margarida Loran i Gili


  MUSEOLOGIES


  Públic familiar a museus Mònica Herrera i Mireia Mayolas


  L’arxiu del museu.Una proposta renovadora i integradora des de l’arxivística Pilar Blesa


  EXPERIÈNCIES


  El Museu de la Pesca de Palamós  Miquel Martí i Joan Vicens


  El nou museu arqueològic d’Alacant MARQ Rafael Azuar Ruiz


  CONTRAST


  Taula rodona Any Gaudí: Quin llegat? Participants: José Luís Giménez Frontín, Daniel Giralt-Miracle, Antoni González-Moreno, Carles Marfà i Jaume Sobrequés


  EXPOSICIONS


  Les presons de Franco Julia Schulz-Dornburg i Antoni Gavaldà


  Brogit, colors i olors: les fires Andrea García i Conxita Gil


  LECTURES


  Bibliografia comentada Albert Sierra


  Webs de museologia Daniel Solé


  CRÒNICA


  Etapes per a la història dels museus de Catalunya. De l’ATMC a l’AMC Andrea García


   El Born, un nou projecte museístic F.Xavier Menéndez



  Mnemòsine. NÚM.2 - 2005

  ARTICLES:

  pdf

  EDITORIAL, Carles Marfà i Jaume Sobrequés 


  OPINIÓ


  Un buc insígnia, un artifici i un aparador Ignasi Aragay


  DOSSIER MONOGRÀFIC


  La Llei de Museus: 15 anys després. Presentació F.Xavier Menéndez


  Balanç de l’aplicació de la Llei 17/1990 de museus F.Xavier Menéndez


  Els museus locals sota la Llei de museus Pere Izquierdo


  Els museus comarcals i supramunicipals a Catalunya: museus de territori i societat Àlex Farnós


  Algunes consideracions sobre el paper dels museus, fundacions i col.leccions privades obertes al públic de Catalunya Teresa Sala


  El Registre de Museus de Catalunya Montserrat Puertas


  Museòlegs i museòlogues: una aproximació a les transformacions d’una professió Gabriel Alcalde


  La Junta de Museus de Catalunya: entre la realitat i la utopia  Andrea García


  MUSEOLOGIES


  Les noves tecnologies a les exposicions: una perspectiva històrica Josèp Boya


  Patrimoni cultural i administració local Carles Vicente


  EXPERIÈNCIES


  Can Mario, del suro a l’art Glòria Bosch


  CETEC-Patrimoni: una proposta tecnològica per a la conservació del patrimoni CETEC-Patrimoni


  La nova política de Monuments del Museu d’Història de Catalunya Josèp Boya


  Per un patrimoni industrial sostenible: el cas del MNACTEC  Joan Muñoz i Muntsa Guasch


  CONTRAST


  El Fòrum i les exposicions Daniel Solé i Joan Vicens


  Anàlisi dels visitants de les exposicions del Fòrum Jorge Bernárdez


  LECTURES


  Patrimoni en Perill de Jaume Massó Jordi Piqué i Padró


  La col.lecció Diffundere Montse Caballero


  CRÒNICA


  El Museu de la Pesca, menció especial al Premi Museu Europeu de l’any  Joan Vicens



  Mnemòsine. NÚM.3 - 2006

  ARTICLES:

  EDITORIAL, Carles Marfà i Jaume Sobrequés 


  OPINIÓ


  La història al Museu. Entre la història i el Kitsch  Josep Ramoneda


  DOSSIER MONOGRÀFIC


  Els Museus d’història. Presentació  Mariona Companys i Huguet


  Vitrines de la història: una panoràmica d’evolució dels museus d’història  Jusèp Boya


  “Àgores Glocals". Museus per a la mediació: història, identitats i perplexitats  Montserrat Iniesta


  Museus d’història i interdisciplinarietat. L’exemple del Castell-Ecomuseu Urbà de Rubí  Teresa Blanc


  Els museus d’història des de la perspectiva dels alumnes  Joan Pagès i Cecília Llobet


  Els Museus d’Història de Catalunya. Els primers deu anys (1996 - 2006)  Daniel Venteo


  MUSEOLOGIES


  Museus, turisme i educació. Els museus locals com a referents per al turisme intel·ligent  Núria Serrat


  El Museum Plus  Equip de treball del Museum Plus


  El Museu Francesc Bolós en els inicis dels museus a Catalunya  Gabriel Alcalde


  EXPERIÈNCIES


  El desconcert del Museu d’Art de Catalunya, oficialment dit MNAC  Eduard Riu-Barrera


  El MNAC, Gestió i impacte d’un servei polièdric  Pere Izquierdo


  CosmoCaixa, una eina de canvi social Josep Font Sentías


  CONTRAST


  La formació dels museòlegs a debat 


  EXPOSICIONS


  Mostrar el patrimoni, transmetre la història. A propòsit de l’exposició Tàrraco, capitale de la Hispania citerior a Tolosa de Llenguadoc Lluís Pau i Pilar Sada


  “Any Masó", cent anys d’arquitecte Gemma Domènech i Rosa Maria Gil


  LECTURES, Joan Vicens, F. Xavier Menéndez, Núria Molist, Daniel Solé 


   RÒNICA


  El patrimoni del museu de Lleida. El litigi de la Franja de Ponent  Jesús Navarro i Guitart


  Premis de Museologia de Catalunya, un guardó de reconeixement professional de caràcter biennal AMC


  Fira de Museus i Educació al Museu Marítim de Barcelona Mireia Mayolas


  El Museu del Cinema, Premi Nacional de Patrimoni Cultural 2006  Jordi Pons i Busquet



  Mnemòsine. NÚM.4 - 2007

  ARTICLES:

  pdf

  EDITORIAL Carme Clusellas i Jaume Sobrequés


  OPINIÓ


  Professionals i públics Catalina Serra (El País)


  DOSSIER MONOGRÀFIC


  Els museus etnològics: nous desafiaments, noves perspectives. Presentació Nadja Monet i Xavier Roigé


  Del museu etnològic al museu de societat Xavier Roigé


  Museus a l’aire lliure, ecomuseus i economuseus. Evolució i noves perspectives Xavier Roigé


  L’expologia a la seva justa mesura. La museografia al Museu d’Etnografia de Neuchatel Jacques Hainard


  Del Museu de l’Home de Quèbec al Museu de la civilització: Transformacions dels Museus d’Etnologia de Québec Yves Bergeron


  Unint esforços. El Museu Nacional de les Cultures del món de Suècia  Anders Björklund


  La museologia al Musée du quai Branly Germain Viatte


  Els orígens i evolució dels museus etnogràfics a Catalunya Josep Manuel Rueda


  Quinze anys de l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya. Una visió des dels museus Jordi Abella Pons i Carles Garcia Hermosilla


  El museu de la gent Josep Fornés


   


  MUSEOLOGIES 


  La gestió del Patrimoni Etnològic en el Pla de Museus de Catalunya (2007-2010) Llorenç Prats 


  Repensant la conservació. Les noves tecnologies aplicades a la conservació preventiva Ignasi Millet Buenaventura


  EXPERIÈNCIES


  El museu de la Biblioteca Nacional Mikel Asensio i Elena Pol


  El nou Museu de la Música al complex de l’Auditori Romà Escales i Dani Freixes


  EXPOSICIONS


  Per bruixa i metzinera. La cacera de bruixes a Catalunya Joan Vicens i Tarré


  Reflexions sobre el comissariat de l’exposició Barcelona 1900 Teresa M. Sala


  LECTURES


  Montblanc, muntanyes de Prades  Jaume Massó i Carballido


  La col·lecció Patrimonio Teresa Blanch


  CRÒNICA


  Reflexions moseogràfiques. Un recorregut per exposicions de caràcter històric i contemporani. Conferència inaugural del curs 2007-2008 Aurora Herrera



  Mnemòsine. NÚM.5 - 2008, 2009

  ARTICLES:

  pdf

  DOSSIER MONOGRÀFIC


  Recerca universitària i museologia. La recerca universitària en museologia a Catalunya Gabriel Alcalde i Gurt i Xavier Roigé i Ventura


  Tocar l’intangible. Fent recerca sobre qüestions de patrimoni a Intenet Laura Solanilla


  Intimitats revelades Daniel Cid Moragas


  Anàlisi dels espais arqueològics reconstruïts versus els consolidats – visions totals, visions parcials Clara Masriera i Esquerra


  La patrimonialització literària a Catalunya: una aproximació Francesca R. Uccella


  El professional del museu. Proposta de formació Anna Vié Riba


  MUSEOLOGIES I EXPERIÈNCIES


  Disseny Hub Barcelona: un projecte en construcció Ramon Prat


  El Museu de Lleida, un espai patrimonial amb valor monumental Montserrat Macià i Gou


  A cavall de la història i la memòria: el Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera – MUME Jordi Font Agulló


  Fundació Vila Casas: Un llegat per a la societat Natàlia Chocarro


  Parc arqueològic Cella Vinaria – Jaciment vitivinícola romà de Vallmora (Teià, el Maresme): un programa de recerca aplicada a la musealització Antoni Martin i Oliveras


  Experiències museològiques. La Fundació Suñol Sergi Aguilar


  LECTURES


  Cent anys de la Junta de Museus de Catalunya, 1907-2007 Ramon Sagués i Baixeres


  Museus i altres equipaments patrimonials de les comarques del Camp de Tarragona. Museus i equipaments patrimonials de les comarques de les Terres de l’Ebre Gerard Martí


  La protecció del patrimoni cultural immoble. Guia per a l’elaboració de catàlegs municipals de béns protegits Xavier Menéndes i Pablo


  CRÒNICA


  Intervencions museogràfiques realitzades a Catalunya durant el 2008 i 2009 Xavier Menéndez i Pablo


  Commemoració del centenari de la Junta de Museus de Catalunya: cent anys en l’organització dels museus catalans (1907-2007) Carme Clusellas


  ENTREVISTA


  Antoni Vila Casas, empresari, farmacèutic i promotor d’art Meritxell Font



  Mnemòsine. NÚM.6 - 2011, 2011

  ARTICLES:

  pdf

  EDITORIAL, Carme Clusellas


  OPINIÓ


  A l’entorn del Paisatge Cultural Eduard Carbonell Esteller


  DOSSIER MONOGRÀFIC


  La Memòria incòmoda. Presentació Xavier Roigé


  De monuments de pedra a patrimoni immaterial. La museïtzació de la memòria històrica a Europa Xavier Roigé


  Els centres i els espais de Memòria Democràtica a Catalunya Xavier Menéndez i Pablo


  El Museu d’Història dels Jueus, Girona Sílvia Planas Marcè


  Espoliats! L’arianitsació econòmica a França (1949-1944) o el reconeixement mitjançant una exposició d’un fet reprimit Ignasi Cristià i Jean-Claude Duclos


  Memòries, polítiques i museus al Con Sud Javiera Bustamante


  Museu de la Memòria de Montevideo. Un instrument per al desenvolupament de la consciència crítica  Elbio Ferrario


  La representació del passat comunista als museus de les societats postsoviètiques: l’exemple de la Casa del Terror a Budapest i del DDR Museum a Berlin Sònia Combe


  MUSEOLOGIES I EXPERIÈNCIES


  Elaboració d’un sistema d’innovació d’activitats relacionades amb l’educació ambiental. Cas aplicat: Museu Agbar de les Aigües Josep Bonil Gargallo, Neus Sanmartí Puig i Marta Soler Artiga


  El Museu i Poblat ibèric de Ca n’Oliver a Cerdanyola: Crònica d’un projecte de llarg recorregut Joan Francès Farré


  “Avui investigues tu!”, la proposta experiencial del nou Museu de l’Institut Català de Paleontologia Laura Celià-Gelabert, Marta Arnal, Marc Ayala, Jana Martínez, Jordi Queralt i Carles Sora


  Repensar un museu: a propòsit de les exposicions permanents del MAC Barcelona Xavier Llovera Massana


  El Museu de la Mediterrània Antoni Roviras Padrós


  LECTURES


  En primera persona. Memòria oral, patrimoni immaterial i Internet Laura Solanilla Demestre. Conxa Rodà


  CRÒNICA


  El Concurs de Museus (1917-1936) del Cartell de Premis de l’institut d’Estudis Catalans Gabriel Alcalde Gurt


  Museus, memòria i conflicte. XXIII Jornada de la Xarxa de Museus Locals Carme Rius Font


  Intervencions museogràfiques realitzades a Catalunya el 2010 Xavier Menéndez i Pablo



  Mnemòsine. NÚM.7 - 2012, 2013

  ARTICLES:

  pdf

  EDITORIAL, Carme Clusellas


  OPINIÓ, Jorge Luis Marzo


  DOSSIER MONOGRÀFIC


  Museus d’art: cercant nous models. Presentació Anna Capella Molas i Jesús Navarro i Guitart


  Panorama dels museus d’art a Catalunya Jesús Navarro i Guitart


  Museus i centres d’art a Catalunya. A la perifèria del sistema cultural Anna Capella Molas


  Museu, art, museografia Carles Fargas i Antoni Garau


  Capgirar el museu. Interseccions entre el comissariat i l’educació en la perspectiva de la crítica institucional Oriol Fontdevila


  Formes de col·laboració públicoprivada. Reacció i planificació davant la crisi Carme Saiz Gruart


  MUSEOLOGIES I EXPERIÈNCIES


  Les sales d’art romànic del Museu Nacional d’Art de Catalunya. L’actualització de 2011 Jordi Camps i Sòria i Gemma Ylla-Català i Passola


  El fenomen de les xarxes. Reflexions sobre una nova forma d’organització i de treball dels museus de Catalunya Jordi Abella Pons


  La documentació com a motor. Reflexions sobre la trajectòria del CDMT Eulàlia Morral Romeu


  L’accés gratuït en temps de canvis Margarida Loran Gili i Albert Sierra Reguera


  Innovar cap on? Definir un model didàctic als museus i centres de ciència Josep Bonil Gargallo, Neus Sanmartí Puig i Marta Soler Artiga


  El Centre d’Interpretació de l’Antic Comerç de Salàs de Pallars (Pallars Jussà). Una aposta pel patrimoni cultural com a eina de desenvolupament social, econòmic i identitari Jordi Montlló Bolart i Laura Bosch Martínez


  LECTURES


  Constructing cultural and natural heritage: Parks, museums and natural heritage Nina Kammerer


  Museus d’avui. Els nous museus de Societat Iñaki Arrieta Urtizberea


  Cara o creu. Imatges i paraules d’un joc d’atzar africà Roger Sansi


  CRÒNICA


  Crònica resum d’esdeveniments museístics 2011-2012 Xavier Menéndez i Pablo


  Crònica dels Premis AMC de museologia 


  Col·lecció de Manuals Tècnics de l’AMC


  ENTREVISTA


  “Contra els números”. Entrevista a Vicent Todolí Jesús Navarro



  Mnemòsine. NÚM.8 - 2014, 2015

  ARTICLES:

  pdf

  OPINIÓ


  Museus franquícia Antoni Laporte i Joaquina Bobes


  DOSSIER MONOGRÀFIC


  Presentació Anna Omedes


  Els museus de ciències naturals a Catalunya Anna Omedes


  Renovació de grans museus clàssics. Nous punts de vista sobre naturalesa? Renovació dels museus d’història natural segons l’exemple de Berlín Uwe Moldrzyk


  El Museu Grant de Zoologia a la University College London: Reinventant un museu universitari Jack Ashby


  La dimensió social del Museu de Ciències Naturals de Barcelona Anna Omedes, Montserrat Ballester, Leticia González, Lina Ubero i Pere Viladot


  La informàtica de la biodiversitat és un ingredient bàsic dels museus de ciències naturals Francesc Uribe i John Wieczoorek


  El nou Museu de Ciències Naturals de Granollers, un cas d’èxit  Belén Fernández-Villacañas i Èlia Montagud


  MUSEOLOGIES I EXPERIÈNCIES


  Museo della Ciencie. Trento. L’edifici sostenible Michelle Lanzinger


  El Museu del Ter o com combinar la recerca, la custòdia del territori i la sensibilització en rius mediterranis Marc Ordeix i Carles García


  El Born Centre Cultural. Notes per a una anàlisi museogràfica Xavier Menéndez i Pablo


  Any del cinquantenari de Joaquim Folch i Torres (1886-1963) Marta Montmany i Madurell


  LECTURES


  La eternidad ya no vive aquí. Un glosario de pecados museísticos de Tomislav S. Šola Josep Manuel Rueda


  CRÒNICA


  Tallers de Museologia, una nova proposta formativa de l’AMC Mònica Borrell


  Intervencions museogràfiques a Catalunya el 2013 i 2014 Xavier Menéndez i Pablo


  Premis AMC de Museologia


  ENTREVISTA


  “Museus de Ciències versus Centres de Ciència”. Entrevista a Ernesto Pàramo Anna Omedes



Aquesta web utilitza galetes (cookies) propies i de tercers. Política de cookies Si continues navegant, entenem que autoritzeu l'ús.