ÀREA DE SOCI

PREMIS AMC DE MUSEOLOGIA

PREMIS/PREMIATS TERCERA EDICIÓ

TERCERA EDICIÓ

A

Trajectòries professionals

Frederic-Pau VERRIÉ i FAGETHistoriador de l'art, arqueòleg i museòleg. Director del Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona (1980-1985) des d'on impulsà la recuperació i la posta en valor del subsòl arqueològic i va conduir el projecte d'ampliació i reforma general del Museu d'Història. Fundador de la revista Ariel, autor de diversos treballs de divulgació, monografies i guies de temàtica artística i històrica així com editor de diverses obres en favor de la divulgació de la literatura catalana, de la recerca arqueològica i de la història i l'art. Membre de la Comissió executiva de la Junta de Museus de Catalunya, exercint-ne la vicepresidència. Va participar activament en les assemblees de museus i en la fundació de l'Associació de Treballadors de Museus de Catalunya. President del Comitè ICOM 2001 Barcelona. Medalla d'or del mèrit artístic de la Ciutat de Barcelona (1998). Soci d'honor dels Amics de l'Art Romànic (2000). Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2001) i membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi (2002). Per la seva trajectòria professional com a investigador, historiador i museòleg. Per la seva presencia activa en tots els fòrums professionals i la seva activitat impulsora en pro de la museologia a Catalunya (assemblees de museus, fundació de l’ATMC, vice-president de la Junta de Museus de Catalunya, president del comitè ICOM 2001 Barcelona).
Francesc VICENS i GIRALTFundador i director de la Fundació Joan Miró (1974-1986) i actualment membre del seu patronat. Lluità políticament per la defensa de la democràcia durant la dictadura franquista. Impulsà l' espeleologia a Catalunya i fou el primer president de la Comissió Tècnica d'Exploracions Subterrànies. Diputat al parlament de Catalunya per ERC (1980) i al Congrés dels Diputats (1982-86) i regidor de l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona en representació d’Iniciativa per Catalunya (1991-1995). Autor de diversos escrits sobre art i política i director de la Història de l'Art (10 volums). En reconeixement a la seva trajectòria i al seu treball continuat en pro de la museologia i dels museus en diversos àmbits i espais culturals, socials i polítics.

B

Projectes, exposicions, experiències i activitats i institucions.

Món Sant Benet Un projecte cultural, turístic i d'oci singular i innovador que pren coma objecte central el Monestir de Sant Benet de Bages integrant-lo en un projecte cultural global que ha apostat per la descentralització en el territori. Per la important aposta d'una entitat financera en la recuperació i posta en valors del patrimoni convertint-lo en un recurs d'atractivitat cultural i turística, amb la restauració i recuperació del Monestir de Sant Benet de Bages i, a l’ensems, en una iniciativa de desenvolupament econòmic de la zona. Pel projecte museològic integrat des de l'inici del projecte i per la seva museografia que ha fet aposta per les noves tecnologies com a mitjà d'interpretació del patrimoni i alhora com a forma de no intervenció en l'element, buscant el màxim respecte a l'arquitectura preexistent. Un dels projecte més innovadors que ha posat en primera plana cultural, turística, social i econòmica el valor del patrimoni com a element de projecció i com a recurs d'atractivitat i identitat social, esdevenint una de les iniciatives culturals i turístiques més ambicioses dels últims temps a Catalunya
Museu Industrial del Ter Un jove museu, inaugurat el 2004 en primera fase, que pren com a eix i aglutinador del territori el riu Ter, des de la vessant natural i ambiental fins a la social i econòmica i esdevenint un motor per a la conservació i estudi de l'entorn, recuperació i posta en valor del elements naturals i patrimonials i un agent dinamitzador de la zona des de la vessant cultural i turística, fent del museu un recurs de desenvolupament del territori. Un projecte que uneix conservació i recerca amb turisme i difusió i pel qual se li han atorgat nombrosos premis, entre ells: Premi de l'Aigua 2005, Premi Fundació Caixa Manlleu d'iniciatives de Custòdia del Territori; Premi Bonaplata en tres edicions i Premi Turisme Catalunya 2009 per la Generalitat de Catalunya Per la tasca d'integració, conservació i recuperació d'un ric i divers patrimoni de la zona i pel seu treball constant en la dinamització.

PREMI EXTRAORDINARI de reconeixement a una institució destacada en la museologia i els museus a Catalunya.

Ecomuseu de les Valls d’Àneu (Esterri d'Àneu)Un museu de l'home emmarcat en el seu entorn que permet relacionar elements monumentals, naturals, etnogràfics amb el paisatge dins del qual s'inscriuen. Per la trajectòria d’un projecte patrimonial i museístic d’acció determinant en el territori on s’ubica, per la seva singularitat i per la transcendència en la seva acció. Un projecte que integra diversos espais patrimonials i un seguit d'itineraris com a lligams indispensables per tal de transmetre al visitant un criteri global d'interpretació de l'espai aneuenc.

Aquesta web utilitza galetes (cookies) propies i de tercers. Política de cookies Si continues navegant, entenem que autoritzeu l'ús.