ÀREA DE SOCI

PREMIS AMC DE MUSEOLOGIA

PREMIS/PREMIATS SISENA EDICIÓ

SISENA EDICIÓ

A

EXPOSICIONS TEMPORALS

Salvadoriana. El gabinet de curiositats de Barcelona: Exposició coproduïda pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona i l’Institut Botànic de Barcelona. Una exposició per mostrar el gabinet de curiositats de la natura reunit per diverses generacions de la família Salvador, un tresor del patrimoni científic de Barcelona, i mitjançant aquest, presentar de forma atractiva la cultura científica de la Barcelona des del segle XVIII a l’actualitat, mostrar la seva connexió amb la ciència europea i explicar els fonaments materials i intel·lectuals sobre els quals es construïa el coneixement científic de la natura en aquells temps. Salvadoriana es va celebrar a Barcelona durant l’any 2014, va rebre més de 22.000 visitants, a l’entorn s’hi van organitzar 18 activitats de caire divers i va comportar la declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional de la col·lecció del Gabinet Salvador.

B

EXPERIÈNCIES I ACTIVITATS

Jornades de Museus i Educació: ornades organitzades pel Museu Marítim de Barcelona des del 1995 i que enguany han arribat a la 19a edició. Aquestes trobades s’han consolidat al llarg del temps com un espai de reflexió continuada sobre aquells aspectes relacionats amb l’educació en els museus a Catalunya; han permès la difusió de projectes educatius pioners desenvolupats per un ampli ventall d’equipaments museístics, i han esdevingut una plataforma fonamental per a la valorització de la funció educadora dels museus i per a la visibilitat de tendències d’avantguarda en aquest camp.

C

PROJECTES DE CREACIÓ O REFORMA INTEGRAL DE MUSEUS I EQUIPAMENTS PATRIMONIALS

CAN MARFÀ. Gènere de Punt- Museu de Mataró: La inauguració de Can Marfà culmina un llarg procés que es va iniciar el 1990, amb els inicis de la construcció de la col·lecció de Jaume Vilaseca, dedicada a la història de la indústria del gènere de punt a Mataró i al Maresme. El 1996 la col·lecció passava a ser de titularitat pública i en 2013 se signava el conveni definitiu per a la constitució del museu. La nau petita de can Marfà acull des del març de 2014 una nova extensió del Museu de Mataró dedicada al patrimoni cultural relacionat amb la indústria del tèxtil de punt. Sota el títol “Mataró, capital del gènere de punt” es presenta una part fonamental de la història de la industrialització a Catalunya, que fins ara no disposava d’un espai de conservació, documentació, recerca i difusió especialitzat.

D

TRAJECTÒRIES PROFESSIONALS

Jaume Bernades per la seva llarga carrera professional al capdavant d’equipaments de característiques ben diferents, com a director del Museu d’Amposta i creador de la seva primera exposició permanent a la dècada de 1980; com a tècnic de servei de Museus de la Generalitat de Catalunya, com a director del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, càrrec que encara ocupa, o durant el període que va ser també director del Museu d’Art de Girona. Han estat, però, la seva expertesa en el camp de la conservació preventiva i l’exercici permanent com a “museòleg total”, integrant disciplines diverses (arqueologia, antropologia, història de l’art) i impulsant les funcions múltiples del museu, els factors que l’han convertit en referent per als professionals de la museologia a Catalunya.
Rosa Maria Malet pel seu treball continuat vinculat a la Fundació Joan Miró de Barcelona des de la seva creació. Com a conservadora de la col·lecció, primer, i més tard com a directora d’aquesta institució, Malet ha desenvolupat una àmplia tasca d’investigació entorn a la figura de Joan Miró i la transcendència de la seva obra. Autora de nombrosos estudis sobre l’artista i comissaria d’exposicions nacionals i internacionals, Malet ha contribuït de forma fonamental al coneixement més profund i més ampli de la Fundació i les seves col·leccions, que actualment estan sent objecte d’una relectura mitjançant la reestructuració dels espais expositius i la nova presentació dels fons de l’equipament.

Aquesta web utilitza galetes (cookies) propies i de tercers. Política de cookies Si continues navegant, entenem que autoritzeu l'ús.